Lucie Jelsma
Bunderhorst 8
7009 LS Doetinchem.
Mobiel: 06-11737751
coachingspraktijk Jelsma

Rouwverwerking/verliesverwerking.

Indicaties.

Een mens maakt in zijn leven veel situaties mee waarin er sprake is van verlies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verlies van een partner, verlies van baan, verlies van een kind, verlies van gezondheid, verlies van ouders. Je voelt dat je iemand nodig hebt waar je het verhaal neer kunt leggen. Iemand die onbevooroordeeld weet te luisteren en je advies kan geven hoe verder te gaan. Sommige verlieservaringen zijn zo ingrijpend dat je in een toestand terecht kunt komen waardoor je ervaart dat je niet meer verder komt in het verwerkingsproces. Je wilt je verdriet aan iemand kwijt kunnen.

Begeleiding bij (levensbedreigende) ziekte en invaliditeit.

Wanneer je een levensbedreigende zieke hebt of wanneer je op een andere manier verlies van gezondheid hebt geleden, kom je in een zeer ingrijpende periode van je leven terecht waarin sprake is van heftige emoties. Ook voor je dierbaren is het een zeer ingrijpende tijd. Je staat voor de zware taak om bijvoorbeeld je ziekte of beperking te accepteren. Je kunt vaak niet meer werken of moet minder gaan werken. Je kunt niet meer volledig zorgen voor je gezin. Er zijn vaak veel praktische zaken te regelen en je hebt iemand nodig die samen met je bespreekt welke besluiten je wilt nemen.
Misschien ben je bang om de ziekte niet te overleven. Het kan zelfs zijn dat je weet dat je de ziekte niet meer kunt overwinnen. Dat geeft veel verdriet en onrust. Je wilt leren accepteren en rust vinden.

Werkwijze.

Bij rouwverwerking/verliesverwerking kun je vaak wel wat ondersteuning gebruiken. Een luisterend oor is misschien al voldoende. Het kan ook zijn dat je voelt dat je niet verder komt in de verwerking en al lange tijd veel boosheid voelt of een alles omvattend verdriet. Deze emoties zijn zo intens dat het leven van alledag moeilijk blijft verlopen.
In mijn therapie werk ik met de volgende vier fasen van rouwverwerking.
Het ongeloof, de shock, de ontkenning.
De fase waarin de boosheid en de verontwaardiging en het verdriet overheerst. Tijdens deze fase ervaar je veel emoties.
De fase van acceptatie. Je gaat aanvaarden dat het verlies er is en maakt een begin met het oppakken van je leven. Het doorgaan.
De fase waarin je weer volledig en optimaal kunt gaan functioneren bijvoorbeeld binnen je gezin en je werk.

Ik kan, naast de gesprekken, indien gewenst, gebruik maken van lichaamswerk, visualisatie, meditatie en ontspanningsoefeningen.

© Coachingspraktijk Jelsma | Realisatie: Numaga-Design, Nijmegen. Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 15-09-2019 .